tisdag, april 29, 2008

Ska det stanna här?

För drygt en vecka sedan satte de igång med att fälla träd och schakta för det nya seniorboendet på Ekeliden i Höör, Optimum Seniorboende AB äger och ska bygga och vi som promenerar förbi fick veta att nu sätter det igång;
i fredags lämnade de maskinerna och tog helg men igår måndag så var grävmaskinen borta och ingen jobbar.
Några av grannarna spekulerade för några veckor sedan i om Optimum skulle först sätta igång och visa handlingskraft för att försöka sälja några lägenheter till. När de säkrat bygget av de två första husen ekonomiskt så skulle de fortsätta bygga men om inte så skulle de dra sig tillbaka.

Bilden visar sitt tydliga språk.

Kanske får de rätt, ska det stanna här?

Det hade varit en välsignelse, så här har det sett ut nu sedan i söndags och om det bara stannar nu så kan man reparera skadan rätt så bra...

fredag, april 25, 2008

Oljepriset styr recessionen, placerarna hanterar tillgångarna dåligt

Ett litet citat från min vän Martin Tobias blogg:

"I do have an ideology. So does each member of the forum. I trust our views are subject to the same standards of evidence that apply to all rational discourse. My view of how the efficiency of global capitalism has evolved over the decades as new evidence has appeared contradicts some earlier judgments and confirms others. I have been surprised by the fierceness of investors in retrenching from risk since August. My view of the range of dispersion of outcomes has been shaken but not my judgment that free competitive markets are the unrivalled way to organise economies. We have tried regulation ranging from heavy to central planning. None meaningfully worked. Do we wish to retest the evidence?

Well, evidently some people do. But they forget that regulations like Sarbanes-Oxley haven't exactly had a tremendously impressive track record of success. And they are forgetting the reasons why the subprime crisis reared its aesthetically displeasing head in the first place. Greenspan reminds them:

The core of the subprime problem lies with the misjudgments of the investment community. Subprime securitisation exploded because subprime mortgage-backed securities were seemingly underpriced (high-yielding) at original issuance. Subprime delinquencies and foreclosures were modest at the time, creating the illusion of great profit opportunities. Investors of all stripes pressed securitisers for more MBSs. Securitisers, in turn, pressed lenders for mortgage paper with little concern about its quality. Even with full authority to intervene, it is not credible that regulators would have been able to prevent the subprime debacle."

Den fokuserar på Greenspans inlägg i debatten om USAs finansiella marknads förmåga att överleva krisen,


som nu påverkar Sverige, iaf enligt Borg et al.

onsdag, april 16, 2008

USAs retailindustri faller samman, Kina kämpar på

Det är riktigt dåliga nyheter från USA, retailkedjor som inte klarar av att överleva pga att folk inte handlar i skuggan av huslånskrisen, recession, ränteproblem, bankproblem osv.
Och idag hörde jag att tusentals kinesiska företag stängt pga de nya miljö och energikraven från den 1/1. Marknaden rensas ut, moiljön blir bättre, produkter dyrare men inte tillräckligt för att starta upp produktion igen i USA eller EU, så konsumenterna kan se prisökningar vilket leder till inflation som riksbankernas töntar tolkar som överhettning, höjer räntan istället för att sänka vilket de borde göra, stark recession, 4% fall på fastighetspriser i Skåne i mars, det blir 10% i april och 15% i maj, huslån kan inte säljas bort, jobb dras in;
Soros fick rätt till slut, det blir den största ekonomiska kraschen under hans livstid.

USA?

Deader than fish.

Bra marknader?

Indien, växer som f-n och är stabila och demokratiska även om mutor är som bröd i butiken.

Frankrike, en otrolig comeback på många arenor, kolla bara Archos elektronik; beat that China...

Patrikdagen

Idag den 16 april 2008, på min enda namnsdag; så har något hänt i kandidatvalet i USA:
Trots att Obama kritiserats för tuffa uttalanden om pessimism i småstäder, trots att elitismanklagelser haglar, Obama går stärkt ur ankdammsbråket;
undrar om han går att stoppa nu? Ofta låter det tunnt och repeterat men, det går hem.
Ett ovanligt och märkligt primärval.

Obama leder i Pennsylvania
The Boss rekommenderar Obama
Clintons jargong får stryk
Obamas statistik förbluffar

Så sågar man ner en idegran

Nu börjar slakten av Ekeliden, de exploateringskåta herrarna i Optimum Seniorboende skrädde inte orden igår, spatserade runt och skrävlade; "här ska det upp staket runt bygget!", "här kan ni inte promenera på 1½ år, här ska det byggas minsann" och andra fina uttryck.

En granne påpekade försynt att det kunde ha mjukats in hos de närboende genom en lapp i brevlådan men hon fick till svar "jag berättar ju det nu!", härligt med gubbar i byggsvängen.

Bifogar en bild på den nersågade idegranen som enligt lag var/är skyddad som utrotningshotad art, kunde räkna årsringar till att den var ungefär 20 år gammal. Idag dog den. Att man inte har skam i kroppen på Höörs kommun eller ens på Länsstyrelsen. De kunde ha skyddat lagen och sett till att planeringen hade genomförs på ett bra sätt.

Det är inte så att jag är emot exploatering, jag har själv ett bolag som exploaterar mark, bygger mm. Det är HUR man gör det. Men det är så sällsynt i Skåne och Sverige att det tas hänsyn till miljö, natur, kultur och närboende vid exploatering att vi som gör det; är en utrotningshotad art.

Därför känner jag djupt med idegranen.

Rena trädkramaren?

måndag, april 07, 2008

Smutsiga små fingrar

Ibland blir man inte ens förvånad över att okunniga och giriga personer driver samhällsbyggnadsprojekt, när de dessutom gör det i kommunal regi så känns det som småpågarna fått lov att leka lite för mycket med hink och spade.

Först, det fd kommunalrådet i Höörs kommun får ta över och driva det kommunala bostads och byggnadsbolaget, HBAB. Sedan sitter det efterträdaren i styrelsen och tillsammans driver de rivning av kulturbyggnader och byggnation av ointetsägande nollarkitektur samtidigt som andra politiker försöker driva nya idéer som t ex att BEVARA samma byggnader.

Pojkar får ofta smutsiga små fingrar av att leka i leran men här verkar det vara värre skit under naglarna än så.

Nu vill de riva disponentvillan i kvarteret Mejeriet: "Det är inte så roligt att betala 10 000 kronor i månaden och titta ut genom fönstren rakt in ett gammalt hus. Dessutom måste villan totalrenoveras, enligt Per-Olof Ågren. " Mmm, jobbigt med kulturella rester av det gamla samhället. Varför inte riva allt annat gammalt skit också medan vi ändå håller på.
Du sköna nya värld.

Men, vänta, tittar vi på planen så ser det väl inte så trångt ut? Eller är det bara så att man anlitat en kass arkitekt?

Hmm, så är det kanske.

Här rivs kvarteret Mejeriet
Höör växer

fredag, april 04, 2008

Kan Thomas Erlandsson sitta kvar?

Jag var ensam om att reagera tidigt på de inviter som Skånes vägdirektör Thomas Erlandsson skickade ut där kommuner skulle samfinansiera utbyggnaden av E22. Nu har det gått några veckor och både politiker och tjänstemän har kommit till sans igen efter utflykten i det blå.

Det är högst tveksamt om Erlandsson ska eller borde sitta kvar efter ett sånt här magplask, vilken trovärdighet har han och Vägverket nu?

Trovärdighet är en bristara för Jonas Duveborn också, politisk redaktör på Kristianstadbladet som tycker att det nästan är tjänstefel att inte mötet blir av. Det är väl snarast tjänstefel av en tidningsredaktör att inte läsa på innan han hasplar ur sig dynga.

Det blir inget möte
Kommuner vägrar delfinansiera
Duveborns dyngspridning

Redo för förändring?

Senaste undersökningen visar att USA är mer redo för en färgad president än en kvinnlig. Andelen som tror på en färgads möjligheter har ökat kraftigt sedan december medan de som tror på kvinnlig har legat still i %.

Det står dock inget om folket är redo för landets äldsta president genom tiderna, McCain.....

Poll black president
Americans more ready